Vår Gård Historia och arv
Vår Gård Historia och arv
Vår Gård & KF
Redan 1924 började vår historia när KF köpte Vår Gård för att starta sin utbildningsverksamhet.
Redan 1924 började vår historia när KF köpte Vår Gård för att starta sin utbildningsverksamhet.
”Genom att gå samman, samarbeta och äga tillsammans kan individuella och gemensamma behov lösas.”
Så tänkte medlemmarna 1899 då Kooperativa förbundet (KF) bildades, utifrån behovet av billigare och bättre varor. Vår historia har mycket gemensamt och vi delar än idag vårt kulturella arv och värderingar på samma plats som alltid haft mötet mellan människor i fokus.
Entreprenörerna bakom affärsidén - Saltsjöbaden
Entreprenörerna bakom affärsidén Saltsjöbaden uppstod när bröderna Wallenberg och Ernest Thiel var på semester med sina familjer på Franska Rivieran i Trouville. De fascinerades av den livliga franska kusten med dess vackra hus, restauranger, järnvägar och ståtliga hotell. Varför inte skapa något liknade hemma i Stockholm? Inspirationen ledde till idén att bygga en tjusig badort. Nu gällde det att hitta rätt läge att bygga på. Platsen med mest soltimmar fick avgöra och valet hamnade mellan Tyresö och Saltsjöbaden. Som känt blev det Saltsjöbaden som tog hem segern.
Badhus-lösningen
Att sätta i gång detta stora projekt visade sig var mycket kostsamt och det uppstod en del tvivel och meningsskiljaktigheter mellan herrarna. En av bröderna Wallenberg menade att det skulle dra banken i fördärvet. När de inte kunde komma överens kom Knut på en idé. Han bjöd hem allihop till sin villa i Djursholm och föreslog en tävling som skulle avgöra idéns öde. Den som hoppade längst ut i vattnet från badhustaket skulle få bestämma om projektet skulle bli av eller inte. Ernest Thiel som var en av de mest drivande av förslaget tog sats och hoppade längst av alla. Det blev starten av Saltsjöbaden som en ny exklusiv badort. Hit kunde Stockholms stressade innerstadsbor resa för att njuta av frisk havsluft, sköna bad och elegant livsstil.
Oscar den II inviger Saltsjöbaden
Bröderna Wallenberg och Ernest Thiel satte i gång projektet och efter fyra år invigdes Saltsjöbaden av kung Oscar den II den 10 maj 1893. Då firades det med stora festligheter när bland annat Grand Hotel, järnvägen och flera byggnader stod klara. Oscar den II återkom ofta tillsammans med sin familj och gäster för att spenderade somrarna på Mellangårdsholmen eller Kungsholmen som den kallades i folkmun. Idag tillhör holmen Vår Gård och kallas Vår Gårds Holme. Ett populärt naturområde för promenader och bad för våra gäster och lokalbor.
Villa Skärtofta byggs 1897
Vår pampiga byggnad Villa Skärtofta byggdes 1897 för ingenjör John Bernström som då var VD för maskinföretaget AB Separator. Idag är företaget mer känt som Alfa Laval. Tillsammans med sin hustru och 11 barn bodde John Bernström på Villa Skärtofta. Han var en stark auktoritär och djupt religiös. Som arbetsgivare var han fientligt inställd till socialistiska fackföreningar, vilket bidrog till svåra konflikter med arbetarna vilket kom att bli en följd av den politiska rösträttsstrejken 1902.
Idag används Villa Skärtofta för konferenser, konceptmiddagar och andra festliga event. Här ligger även nyöppnade Restaurang Skärtofta och Baren Tant Grön för fina middagar och trevligt kvällshäng.
KF köper Vår Gård 1924
1917 väcktes ett förslag inom Kooperativa förbundet att man skulle tillsätta en utbildningskommitté. Harald Elldin som var skollärare och politiker på Värmlandsbänken fick ansvar för detta. Efter ett år hade de gjort klart sitt arbete och man startade KF:s studieavdelning. Först fick man tillägna sig kunskaper genom KF:s korrespondensinstitut, det var en slags förutbildning vilket gjorde att man kunde söka till Utbildningstrappan som var korta centralt arrangerade kurser och dessa hölls till en början på olika folkskolor runt om i Sverige. Ett av dessa tillfällen hölls i en villa i Neglinge som ligger alldeles i närheten av Vår Gård. Albin Johansson som var en legendarisk chef för KF var med vid det här tillfället och redan dagen efter tog han med sig en mäklare ut för att hitta ett lämpligt område för KF att bygga sin verksamhet på. Det slutade med att de fick ett erbjudande av AF Petersens att köpa markområdet som då hette Vårgård. Här befann sig Villa Bikupan och Ackevillan som byggdes om för att lämpa sig för utbildningen. Matsalar, skolsalar, övningsbutiker och boende växte fram. Köpet genomfördes 1924 och 1929 köptes även Villa Skärtofta.
I samband med köpet 1924 blev Harald Elldin utsedd till rektor på Vår gård och kom att bli banbrytande inom vuxenpedagogiken.