Logga Vår Gård
20 maj 2020

BADORTENS
ÅTERKOMST

När vi inte får samlas inomhus har naturen blivit vår närmsta vän. Det är utomhus som vi försiktigt vågar leva och ge plats för alla de behov som vi tidigare tagit för givna. Vi tar barnen till skogen eller vännerna till parken. Träning, mat och umgänge har blivit synonymt med frisk luft. Lite trevande vågar vi leva igen efter en lång tid av osäkerhet. Så hur blir det då med sommaren och semestern?

Vi vill passa på att liva upp med lite tips inför ledigheten till följd av de restriktioner som numera blivit vardag i Sverige. En positiv påminnelse är att vi i Stockholm inte behöver resa långväga för att uppleva naturen, havet och avkopplingen vi associerar vår semester med. Vi har alla tillgång till vacker miljö och otroliga möjligheter till badplatser i alla dess former. På Vår Gård bjuder vi in till att uppleva Saltsjöbaden, en liten bit österut med sina grönskande omgivningar och inbjudande badvikar. Här kantas kusten av både klippor och mjuka sandstränder som bara väntar på glada sommargäster.

Till skillnad från för hundra år sedan då Saltsjöbaden var en exklusiv badort för de mest välbärgade – är idag alla välkomna. Mycket vatten har runnit under broarna sedan Saltsjöbaden blev till och vi har varit en oas för semester på hemmaplan sedan starten. Vi hävdar stolt att vi i Saltsjöbaden kan det här med bad. Vi har ju trots allt över ett sekel på nacken. Så här kommer ett urval av svalkande badplatser inför solvarma helger och lata semesterdagar.

Saltsjöbadens Friluftsbad

Vill du uppleva Saltsjöbadens mest historiska bad så tar du dig enkelt till Saltsjöbadens Friluftsbad , bara ett stenkast från Saltsjöbanans tågstation. Kallbadet är uppdelat i två delar, dambadhuset och herrbadhuset med en gemensam strand. Det var här visionen om en badort i slutet av 1800-talet grundades och rekommenderas till den som vill bada bekvämt med toalett, bastu och restaurang på plats. Såhär kunde det se ut för hundra år sedan, spola till 9,09 minuter om du är otålig. Se film

Färdsätt: Bil, saltsjöbanan (närmsta station Saltsjöbaden), cykel
Info: Inträde, barnvagnsvänligt, parkering vid tågstationen med 5 minuters promenad

Erstaviksbadet

För dig som har svårt att välja rekommenderar vi Erstaviksbadet som kombinerar vacker sandstrand, stor gräsmatta och utbredda klippor med skog och natur. Här finns det även toalett och sommarcafé. Lasta på cykeln på saltsjöbanan och packa picknicken!

Färdsätt: bil, saltsjöbanan (närmsta station Erstaviksbadet), cykel
Info: barnvagnsvänligt, det finns fler parkeringar beroende på från vilket håll du kommer, cirka 5 till 15 minuters promenad.

Baggensuddbadet

Perfekt för dig med lite äldre barn är Baggensuddsbadet i Dalen då det är lite pyssel att ta sig nedför branten och vattnet djupnar fort. Hit tar man sig med fördel till fots men är klart värt besväret då badet bjuder på mysig skärgårdskänsla. Bad med brygga, badflotte och sandstrand. Ingen kvällssol.

Färdsätt: bil, saltsjöbanan (närmsta station Neglinge), cykel
Info: inte barnvagnsvänligt, parkering vid tågstationen med 15 minuters promenad för bil och cykel.

Fisksätrabadet

En hemlig oas för dig som gillar att grilla. Perfekt för familjen som vill umgås hela dagen och packat picknickkorgen full. Badet ligger på en liten ö med både brygga och sandstrand. 

Färdsätt: bil, saltsjöbanan (närmsta station Fisksätra), buss 465, cykel Info: barnvagnsvänligt, närmsta parkering Fisksätra idrotsplats

Vår Gård Saltsjöbaden

Vi kan naturligtvis inte låta bli att nämna Vår Gård. Perfekt för dig som är ute efter en egen plats med närhet till bekvämligheter. Det vackra hotellområdet i rött tegel intill Baggensfjärden breder ut sig på flera hektar med ett urval av små klippor ute på holmen, oändliga gräsmattor, en robust brygga och en liten strand. Hotellet är öppet alla dagar i veckan med bageri, kafé och restaurang.

Färdsätt: bil, saltsjöbanan (närmsta station Saltsjöbaden), cykel
Info: barnvagnsvänligt, generös parkering och toaletter.