Logga Vår Gård
19 dec 2020

ÅRSKRÖNIKA

Varje gång jag kommer till Vår Gård förundras jag över hur fantastiskt mottagandet är. Det är inte bara maten, den fantastiska omgivningen och atmosfären som jag njuter av utan det är också ett kundmöte i världsklass. Ett hej, ett välkommen, ett leende eller lite värmande småprat. Personalen på Vår Gård lever verkligen vår vision om vikten av Det goda mötet i all vår verksamhet.

Jag tror det personliga mötet har blivit viktigare än någonsin det här året. För i höst, när jag inte dagligen har mött och samtalat med andra, har jag insett hur mycket jag verkligen saknar människor.

Hur bra man mår av att se en annan människa direkt i ögonen och inte genom en skärmkamera, av att skratta och argumentera och ha varandra nära. Att få röra och beröras. Av mänsklig närvaro helt enkelt.

Samtidigt har coronapandemin lärt oss hantera en annorlunda vardag på nya sätt, på både gott och ont. Digitaliseringen har tagit stormsteg framåt, behovet av att resa långt för att kunna träffas har blivit mindre och gränsen mellan hemma och borta har suddats ut.

Vi har på många sätt förändrat våra beteenden och tvingats till ageranden vi aldrig tidigare ens behövt reflektera över. För vem hade ens tänkt tanken att ha digitala middagar framför skärmen eller workshops i olika digitala break out-rooms innan pandemin gjorde sitt intåg?

Nöden är uppfinningarnas moder sägs det ju och tänk vad många kreativa sätt att umgås, arbeta och bedriva verksamhet som har dykt upp under det här året. Inte minst här på Vår Gård.

”Nöden är uppfinningarnas moder”

När konferensverksamheten sattes på sparlåga så satsade de på privatgäster. När restaurangbesöken prioriterades bort satsade de på helgkassar och hämtmat. När julbordsmiddagarna i december blev färre så satsade de på julcatering och middagar för hemleverans istället.

Det blev en flexibel och nödvändig anpassning till en verklighet runt omkring oss som har förändrats snabbare än kanske någonsin förr.

Förmodligen kommer vi aldrig tillbaka till en tid då människor ser det som nödvändigt att fysiskt resa över halva jordklotet för att delta i möten och konferenser, och det tycker jag i grunden är en positiv konsekvens av pandemin.

Jag tror däremot att behovet av att vara i samma rum då och då, och se varandra i ögonen igen, kommer vara viktigare och mer efterlängtat än någonsin när pandemin äntligen ger vika. Då kommer platser som Vår Gård att bli ännu viktigare. Den dagen ser jag verkligen fram emot.

Jag önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År, och var rädda om er!

Marie Nygren, vd Kooperativa Förbundet