Småkakor
Småkakor
Saffranskakor med äppelsylt
När julen nalkas på Vår Gård sprids en fantastisk doft från bageriet. Här bakas det mängder av julkakor, godis och bullar med julens kryddor. Den klassiska småkakan har fått en jultwist med saffran och äppelsylt. Prova gärna att baka inför julens alla goda stunder.
När julen nalkas på Vår Gård sprids en fantastisk doft från bageriet. Här bakas det mängder av julkakor, godis och bullar med julens kryddor. Den klassiska småkakan har fått en jultwist med saffran och äppelsylt. Prova gärna att baka inför julens alla goda stunder.
Ingredienser
40–50 kakor
200 g smör
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
3/4 dl marsanpulver eller
maizena
1 krm bakpulver
1 krm salt
saffran efter smak
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till en kompakt deg.
Dela upp i 4 bitar och rulla ut till önskad
tjocklek. Kyl en stund. Skär i 1-2 cm breda
bitar, lägg på en plåt och låt dem bli rumsvarma
igen. Tryck en fördjupning i varje kaka och fyll
med äppelsylt.
Grädda i 175 grader i cirka 10-12 minuter.
Äppelsylt:
- 500 g Ingrid Marie
- eller andra röda fasta
- äpplen (4-5 st)
- 400 g strösocker
Gör så här:
Dela äpplena och ta ur
kärnhusen. Dela sedan i
mindre bitar, med skalet
kvar.
Koka med sockret i ca
10-15 min. Mixa sedan
sylten slät med mixerstav.
Spritsa i kakorna när
sylten svalnat.