Logga Vår Gård
Ledare
Ledare

Historia och själ

Vad är ett hotell? Ett hus såklart, med reception och sovrum. Kanske en restaurang. Sängar och väldigt många kaffekoppar. Men egentligen är ett hotell snarare en känsla, en upplevelse eller en sinnesstämning.

Vad är ett hotell? Ett hus såklart, med reception och sovrum. Kanske en restaurang. Sängar och väldigt många kaffekoppar. Men egentligen är ett hotell snarare en känsla, en upplevelse eller en sinnesstämning.

Våra gäster påstår att den sitter i väggarna. Personligen tror jag att känslan till stor del handlar om människor och värmen de sprider.
När jag skriver det här sitter jag på mitt rum och ser ut över Baggensfjärden. Det är i slutet av januari och det solen skymtar försiktigt på andra sidan fjärden.

Det finns en historia här på Vår Gård. De vackra gamla husen byggdes av industrimagnater som Thiel och Wallenberg för över hundra år sedan. Några årtionden senare köptes de av Kooperativa Förbundet och Vår Gård blev en kursgård för kooperationens anställda. Tiotusentals människor kom hit på kurser. De fick lära sig saker som de behövde i sitt jobb, och saker som de behövde för att fungera som människor. Den förste rektorn här hette Harald Elldin. Han lät människor lära sig om estetik, konst och kultur jämsides med effektivitet och försäljning. Menade att de både skulle må bättre och göra ett bättre jobb om de kände en mening, ett sammanhang och en koppling till historien.

Människor skulle må bättre om de kände en mening, ett sammanhang och en koppling till historien

Otroligt mycket har hänt på Vår Gård sedan dess. Men nästan hundra år senare tänker jag att det är precis så jag vill jobba med mina kollegor här i Saltsjöbaden, känna mening och sammanhang samt en stark koppling till historien.
Ja, för vad är det som egentligen då skapar hotellets själ? De människor du möter där.
Det är tjejerna i receptionen som ler mot dig. Konditorn som har lagt sin hand vid bakelsen du äter vid fikat. Trädgårdsmästaren som har planterat blommorna i rabatten, och bagaren som har knådat brödet.
Klart jag blir stolt när vi utses till Årets Mötesplats av Svenska Möten, och får fem stjärnor och snälla omdömen av gäster på Tripadvisor. Men jag blir ännu mer stolt när Iréne som jobbat i restaurangen i över 40 år – och egentligen har gått i pension – kommer in på morgonen och knyter på sig förklädet med ett leende på läpparna. Inte längre för att hon måste, utan för att hon vill. Jag tror att Iréne trivs på Vår Gård.

Utanför fönstret vaknar Saltsjöbaden sakta. Jag går ner mot lobbyn, förbi en av mina favoritmålningar; Endre Nemes ”Spå i kort”. I receptionen spelas Lalehs ’En stund på jorden. Jag är stolt över människorna som jobbar på Vår Gård. Över oss. Det finns en värme här. En själ.

"Klart jag blir stolt när vi utses till Årets Mötesplats av Svenska Möten, och får fem stjärnor och snälla omdömen av gäster på Tripadvisor."

Kadi Upmark, VD för Vår Gård

Kalendarium

Nyheter