RECEPT FRÅN VÅR GÅRDS RESTAURANG
SPARRIS MED FORELLROM
”Det här är min absoluta favoriträtt under den korta sparrissäsongen. Råvarorna är de egentliga stjärnorna, men den egna majonnäsen blir som pricken över i” säger Karin Lindgren som är kock på Vår Gård.
GÖR SÅ HÄR
1. Börja med majonnäsen: Vispa ihop ägg-gulor, senap och vinäger. Häll i oljan, först droppvis och sen i en tunn stråle under kraftig vispning med ballongvisp tills du får en tjock majonnäs. Hacka hälften av dragonbladen och blanda med majonnäsen och citronskalet. Smaka av med salt och peppar.
2. Rosta nötterna i torr panna ett par minuter. Skaka pannan då och då, de bränns lätt. Lägg nötterna i en ren handduk och gnugga av skalen, hacka därefter nötterna grovt. Bryt eller skär bort den nedersta torra delen på sparrisen. Lägg sparrisen i kokande lättsaltat vatten och låt sjuda 3-4 minuter tills den är nätt och jämt genomkokt. Spola av i kallt vatten.
3. Fördela sparrisen på fyra tallrikar och klicka på rommen och majonnäsen här och där. Strö på nötter och resten av dragonbladen. Strössla över en nypa flingsalt och dra ett par varv med pepparkvarnen. Droppa över lite god rapsolja.