Logga Vår Gård
Kola & klassisk tryffel
Kola & klassisk tryffel

Recept julgodis

Inför jul är det full fart i vårt bageri. Här lagas och bakas allt julgodis samt julbak som serveras på julbordet. Vår konditor delar med sig av sina favoritrecept.

Inför jul är det full fart i vårt bageri. Här lagas och bakas allt julgodis samt julbak som serveras på julbordet. Vår konditor delar med sig av sina favoritrecept.

Ingredienser

  • En form – cirka 80 bitar
  • 3 ¼ dl grädde
  • 2 2/3 dl strösocker
  • 1 2/3 dl muscovadosirap eller ljus sirap
  • 225 g smör

Gör så här

Koka upp grädde, socker och sirap till 124 grader.
Tillsätt smöret och rör runt till en slät massa.
Häll smeten i en rund form, 20-22 cm i diameter.
Låt stelna i rumstemperatur över natten. Om den
ändå känns lite mjuk så låt den stå i kylen en halvtimme
innan du skär upp den. Servera hela rundeln
på ett fint fat. Förvara sedan i kyl.

Klassisk Tryffel - ingredienser cirka 60 st

  • 2 ½ dl grädde
  • 2 ½ msk glykos eller honung
  • 450 g choklad, 60% kakaohalt
  • 25 g smör
  • 1 nypa salt
  • 2 dl kakao

Gör såhär:

  • Koka upp grädde och glykos och bryt ner 250 gram choklad, rör med slickepott tills all choklad smält.
  • Tillsätt smöret och salt och mixa slätt med mixerstav.
  • Lägg plast över, mot tryffelsmetens yta. Låt den sätta sig i rumstemperatur över natten.
  • Spritsa ut klickar på ett bakplåtspapper och låt dem sätta sig några timmar i kylen.
  • Smält resten av chokladen och rulla tryfflarna i den.
  • Sikta kakaon på en tallrik, och lägg över tryfflarna där efter att de rullats i choklad. Det måste göras innan chokladen stelnar – bäst att vara två.
  • Rulla runt i kakaon, låt stelna och skaka av lös kakao, antingen med händerna eller med hjälp av en sikt.

Kalendarium

Nyheter