Julkola är en klassiker!

RECEPT JULGODIS

KOLA & KLASSISK TRYFFEL

Inför jul är det full fart i vårt bageri. Här lagas och bakas allt julgodis samt julbak som serveras på julbordet. Vår konditor delar med sig av sina favoritrecept.

Ingredienser:

En form – cirka 80 bitar
3 ¼ dl grädde
2 2/3 dl strösocker
1 2/3 dl muscovadosirap
eller ljus sirap
225 g smör

GÖR SÅ HÄR
Koka upp grädde, socker och sirap till 124 grader.
Tillsätt smöret och rör runt till en slät massa.
Häll smeten i en rund form, 20-22 cm i diameter.
Låt stelna i rumstemperatur över natten. Om den
ändå känns lite mjuk så låt den stå i kylen en halvtimme
innan du skär upp den. Servera hela rundeln
på ett fint fat. Förvara sedan i kyl.

KLASSISK TRYFFEL
Ingredienser:
Cirka 60 st
2 ½ dl grädde
2 ½ msk glykos eller
honung
450 g choklad, 60%
kakaohalt
25 g smör
1 nypa salt
2 dl kakao

GÖR SÅ HÄR
Koka upp grädde och glykos och bryt ner 250 gram
choklad, rör med slickepott tills all choklad smält.
Tillsätt smöret och salt och mixa slätt med mixerstav.
Lägg plast över, mot tryffelsmetens yta. Låt den sätta
sig i rumstemperatur över natten.
Spritsa ut klickar på ett bakplåtspapper och låt
dem sätta sig några timmar i kylen.
Smält resten av chokladen och rulla tryfflarna i
den.
Sikta kakaon på en tallrik, och lägg över tryfflarna
där efter att de rullats i choklad. Det måste göras
innan chokladen stelnar – bäst att vara två. Rulla
runt i kakaon, låt stelna och skaka av lös kakao,
antingen med händerna eller med hjälp av en sikt.

Kalender
Nyheter

Skippa tvätten och plantera ett träd

Läs mer

Sov över på midsommar

Läs mer

Glasskiosken är öppen

Läs mer

Lediga tjänster
på Vår Gård

Läs mer