Logga Vår Gård
Kola & klassisk tryffel
Kola & klassisk tryffel

Recept julgodis

Inför jul är det full fart i vårt bageri. Här lagas och bakas allt julgodis samt julbak som serveras på julbordet. Vår konditor delar med sig av sina favoritrecept.

kola och tryffel

Inför jul är det full fart i vårt bageri. Här lagas och bakas allt julgodis samt julbak som serveras på julbordet. Vår konditor delar med sig av sina favoritrecept.

Ingredienser

  • En form – cirka 80 bitar
  • 3 ¼ dl grädde
  • 2 2/3 dl strösocker
  • 1 2/3 dl muscovadosirap eller ljus sirap
  • 225 g smör

Gör så här

Koka upp grädde, socker och sirap till 124 grader.
Tillsätt smöret och rör runt till en slät massa.
Häll smeten i en rund form, 20-22 cm i diameter.
Låt stelna i rumstemperatur över natten. Om den
ändå känns lite mjuk så låt den stå i kylen en halvtimme
innan du skär upp den. Servera hela rundeln
på ett fint fat. Förvara sedan i kyl.

Klassisk Tryffel - ingredienser cirka 60 st

  • 2 ½ dl grädde
  • 2 ½ msk glykos eller honung
  • 450 g choklad, 60% kakaohalt
  • 25 g smör
  • 1 nypa salt
  • 2 dl kakao

Gör såhär:

  • Koka upp grädde och glykos och bryt ner 250 gram choklad, rör med slickepott tills all choklad smält.
  • Tillsätt smöret och salt och mixa slätt med mixerstav.
  • Lägg plast över, mot tryffelsmetens yta. Låt den sätta sig i rumstemperatur över natten.
  • Spritsa ut klickar på ett bakplåtspapper och låt dem sätta sig några timmar i kylen.
  • Smält resten av chokladen och rulla tryfflarna i den.
  • Sikta kakaon på en tallrik, och lägg över tryfflarna där efter att de rullats i choklad. Det måste göras innan chokladen stelnar – bäst att vara två.
  • Rulla runt i kakaon, låt stelna och skaka av lös kakao, antingen med händerna eller med hjälp av en sikt.

Kalendarium

Nyheter