Logga Vår Gård
Magnus Karlsson
Magnus Karlsson

Ny köksmästare på vår gård

Med ett förflutet som kock på Ulriksdals Värdshus, The Flying Elk och senast Stadsmissionen ligger nästa utmaning inom hotell och konferensvärlden. Den hängivna AIK supporten och nyblivna trebarnspappan Magnus Karlsson är ny köksmästare på Vår Gård i Saltsjöbaden.

Med ett förflutet som kock på Ulriksdals Värdshus, The Flying Elk och senast Stadsmissionen ligger nästa utmaning inom hotell och konferensvärlden. Den hängivna AIK supporten och nyblivna trebarnspappan Magnus Karlsson är ny köksmästare på Vår Gård i Saltsjöbaden.

Om Magnus

Som nyutexaminerad kock på Stockholms Restaurangskola hade Magnus redan erfarenhet med sig i bagaget efter att ha jobbat parallellt under utbildningen på olika restauranger i stan som till exempel Ulla Vinblad. Första provanställningen kom att landa på anrika Ulriksdals Värdshus.
- Direkt efter skolan fick jag jobb under julbordssäsongen och fick ansvar för sillstationen. Jag måste ha gjort ett bra jobb för jag blev anställd. Här lades min grund för kockyrket och jag stannade många år på Ulriksdals Värdshus.

Innan Magnus började på Vår Gård hade han sedan tiden på Ulriksdals Värdshus hunnit med att jobba på flera kända restauranger och hotell som The Flying Elk, Scandic Central och Clarion. När pandemin slog ner tog allt stopp och många blev uppsagda på grund av arbetsbrist.
- Nästan hela köket på Clarion fick lämna när gästerna uteblev. Det var en tuff tid i branschen och jag tog jobb som kock hos Statmissionen där jag lagade mat till människor som lever i hemlöshet. Jag trivdes väldigt bra och stannade längre än jag tänkt från början.

När restriktionerna släpptes ökade efterfrågan på personal igen och på Vår Gård, som befinner sig i en expansiv fas med planer på att bygga en tredje restaurang, behövdes det förstärkning. Liam Ginnane som är food & beverage manager på Vår Gård hade siktet inställt på Magnus.
- När Liam kontaktade mig och berättade om tjänsten blev jag intresserad och efter ett besök på hotellet kändes det helt rätt. Det var som en bra blandning av det jag gjort innan, kombinationen av det historiskt traditionella på Ulriksdals Värdshus och den moderna hotellvärlden. Jag gick i gång på det.

Som kock har Magnus en tydlig hemvist och passion vad gäller matlagning, hållbarhet och matupplevelse.
- Jag har jobbat med många olika stilar, men jag står stabilt i det svensk-franska köket. Det är min grund där jag känner mig hemma. Jag brinner för att jobba med bra råvaror och produkter. Mycket svenskt och närodlat, men mat är så mycket mer än bara mat. Det är möten. Det bästa jag vet är att gå ut i en matsal och höra sorlet från gästerna. Känna pulsen. Mat sammanför människor.

Han delar även med sig om en annan mer privat passion som just nu får ligga på vänt.
- När inte spisen tar upp all min tid umgås jag helst med min familj, träffar vänner och besöker bra restauranger såklart. Jag är en stor sportfantast och brinner för AIK Fotbollsklubb och jag älskar att spela golf. Som nybliven trebarnspappa blir det dock inte så mycket fritid över så golfklubborna får läggas på hyllan ett tag.

Vård Gård växer inom både sina hotell och restaurangkoncept och som ny köksmästare blir han en stor del i den utvecklingen. När det gäller vilka nya planer och förändringar som han vill införa så tar Magnus det med ro.
- Just nu så är jag i lära-känna-stadiet. Det är så lätt att rusa in i något för snabbt och göra ändringar som man tror är bra, men först måste jag få en känsla för stället och lära känna mina kollegor. Det ligger redan stora förändringar framöver i öppnandet av den nya restaurangen i Villa Skärtofta. Att få göra det till en levande matsal är en stor ambition. Det ska bli jättespännande att få utveckla restaurangkonceptet med hela teamet. Det är lite tidigt att berätta vilket håll det kommer luta åt. Vi har ett vackert gammalt sekelskifteshus som bär på mycket historia och tradition så vi kan inte göra vad som helst i matväg. Det sitter i väggarna och det vill vi bevara. Det krävs stor respekt och varsamhet. Tänk klassiskt fast med en tvist såklart.

I väntan på Restaurang Skärtofta kan gäster besöka det trendiga Bageri & Vincaféet och den vackra matsalen för härliga måltider. Även Vår Gårds omtyckta julbord är på gång och kanske har Magnus ansvar för mer än sillstationen denna gång.

Kalendarium

Nyheter