Logga Vår Gård
En hållbar matupplevelse
En hållbar matupplevelse

Matfilosofi

I köket på Vår Gård arbetar vi aktivt för att skapa en unik matupplevelse för våra gäster och vår miljö. Vi prioriterar hållbar matlagning, minimerar matsvinn och väljer leverantörer med omsorg för att minska vår miljöpåverkan. Vår matfilosofi är ganska enkel - den skall ge en bra magkänsla. Inifrån och ut.

I köket på Vår Gård arbetar vi aktivt för att skapa en unik matupplevelse för våra gäster och vår miljö. Vi prioriterar hållbar matlagning, minimerar matsvinn och väljer leverantörer med omsorg för att minska vår miljöpåverkan. Vår matfilosofi är ganska enkel - den skall ge en bra magkänsla. Inifrån och ut.

Närodlat och vällagat från grunden

I det ständigt sjudande köket arbetar våra kockar med en vision och målmedvetenhet om att skapa god mat som gör gott. För att hålla en hög kvalitet är menyn avskalad och välkomponerad.

Vi strävar alltid efter en hållbar medvetenhet och prioriterar alltid närproducerade och ekologiska råvaror i första hand. Säsongens smaker styr och sätter temat för menyn som varieras beroende på tillgång och efterfrågan. Allt som serveras i restaurang och bageri lagas med omsorg från grunden och på plats. Förutom att det smakar bättre känns det tryggt att ha full koll på innehåll och härkomst. Det blir även naturligt att arbeta med lokala producenter som ger en kortare transportsträcka med mindre miljöpåverkan.

Vår Gård har även en egen örtträdgård och biodling som bidrar till både biologisk mångfald och ett färskt tillskott till kökets skafferi. Mer närodlat och ekologiskt än så är svårt att hitta.

Säsongen styr vilka råvaror som serveras

En matfilosofi med gröna tankar

Idag vet man att köttindustrin har en stor negativ klimatpåverkan. Vi borde äta mer frukt och grönt, men det är en stor omställning som kräver både kreativitet och uppfinningsrikedom. Med stor kunskap och passion för det vegetariska köket försöker vi smyga in fler gröna alternativ på menyn. Förrätten är ofta helt vegetarisk och vi skapar gärna hela måltider utan kött. Vi ser också att allt fler gäster och grupper önskar vegetariska rätter under sitt besök. Den medvetenheten uppskattar vi och hoppas på en grönare utveckling.

Matsvinn och återvinning

Som restaurangkök har vi ett stort ansvar att leverera en hållbar matupplevelse för både gäster och miljö. Matproduktionen står för 15% av alla växthusgasutsläpp, enligt Livsmedelsverket. Därför strävar vi efter att minska vårt matsvinn genom ett "zero waste"-tänk. Vi planerar för att undvika överskott i första hand, men arbetar aktivt med att minska matavfall och återanvänder matavfall så långt det är möjligt.

På Vår Gård väger vi all mat som slängs och har som mål att ligga under 60 gram svinn per gäst. För närvarande ligger vi på cirka 65 gram per gäst, vilket vi är stolta över då branschstandarden har ett snitt på 80 gram svinn per gäst. Genom att mäta och identifiera vilka områden som kräver förbättring kan vi lättare optimera inköp och servering.

Vi använder också "nudging" - en listig och effektiv metod för att påverka en individ att ta rätt beslut. En frukostbuffé på ett hotell är en omtyckt service, men bidrar tyvärr till ökat matsvinn. Genom att sätta upp små skyltar vid buffén med en påminnelse att inte ta mer än man orkar äta upp vädjar vi till samvetet. Exempelvis - "Vi älskar mätta magar och tomma tallrikar" blir en snäll knuff i rätt riktning. Ofta kan ögat äta mer än magen.

För att ta vara på överbliven mat i produktion samarbetar vi med KARMA där vi kan sälja produkter till inköpspris som annars skulle kastas. Ett uppskattat initiativ av våra lokalbor som enkelt kan köpa en lunch eller bageriprodukter direkt i appen och bidra till minskat matsvinn.

"Att hälla ut en kopp kaffe genererar lika mycket koldioxid som att köra en tvättmaskin i ungefär 20 minuter"

Kalendarium