Matfilosofi

Bra magkänsla inifrån och ut

Med fokus på bra råvaror från lokala producenter och en ekologisk medvetenhet vill vi göra gott för både människor, djur och natur. Vi utvecklar ständigt vårt sätt att laga och hantera mat på ett hållbart sätt genom att ställa krav på oss själva och vår omgivning. Genomtänkta, näringsrika måltider som lagas efter säsong ger energi hela dagen. Det ser vi som hållbarhet för både gäst och miljö. Vår matfilosofi är ganska enkel, vårt arbete ska ge en bra magkänsla. Inifrån och ut.

NAKET FRÅN GRUNDEN
I det ständigt sjudande och pulserande köket arbetar våra kockar med en vision och målmedvetenhet om att skapa god mat som gör gott. För att hålla en hög kvalitet är menyn avskalad och naken. Vi strävar alltid efter en ekologisk medvetenhet och arbetar med råvaror som är närproducerade och säsongsanpassade. All mat och fika som serveras från restaurangen och bageriet lagas med omsorg från grunden och på plats. Förutom att det smakar bättre känns det tryggt att ha full koll på innehåll och härkomst. Det blir naturligt att arbeta med närproducerat och råvaror i säsong som då är lättare att få ekologiskt samt får en kortare transportsträcka med mindre miljöpåverkan.
I baren finns flera viner samt alkoholfria drycker som är ekologiska. Ölen är svensk och kommer från bland annat Värmdö bryggeri. En annan dryck som det går åt mängder av under långa konferenser är kaffe. Vårt kaffe är alltid nybryggt och ekologiskt.

Säsongen styr vilka råvaror som serveras

VÅGA VEGO
Idag vet man att köttindustrin har en stor negativ klimatpåverkan. Vi borde äta mer frukt och grönt, men det är inte alltid så lätt för invanda köttälskare. Med stor kunskap och passion för det vegetariska köket försöker vi smyga in fler gröna alternativ. Förrätten är oftast helt vegetarisk och vi prövar ibland att göra hela menyer utan kött. Vi ser också att allt fler gäster och ibland hela grupper önskar vegetariska måltider. Den medvetenheten uppskattar vi och hoppas på en grönare utveckling. Det krävs kreativitet och uppfinningsrikedom för att tillfredsställa alla munnar, men vi gillar att utmana.

Det gör ont att kasta bra mat så därför säljer vi matlådor när det blir över.

Claes Hasselhun, köksmästare

MATSVINN OCH HANTERING
En stor del i arbetet som vi ständigt utvecklar är åtgång och hantering av mat. Helst vill vi aldrig behöva slänga mat, men trots noggrann planering av inköp är det omöjligt att frångå helt. Då färsk mat med naturliga råvaror har ett kort datum säljer vi mat som blir över via appen KARMA återvinningsbara matlådor. Ett initiativ som uppskattas av både gäster och personal. Mat och annat avfall sorteras och komposteras.
När det gäller fika och kaffe som är en stor del av ett möte har vi hittat ett sätt att minska svinnet. För att undvika onödigt överskott serverar vi våra bakverk, efterrätter och pajer i mindre format. Som små munsbitar. Även kaffemuggen har blivit mindre och ger fler urdruckna än halvdruckna koppar efter sig. Det är sällan man hinner få i sig så mycket under en kort paus och då kan man istället ta en påtår eller smaka på fler godsaker om man önskar. Här har vi turen att ha ett eget bageri med prisbelönta bagare och konditorer som älskar att utöva sin konst med variation. Även goda och mer hälsosamma alternativ som smoothies och frukt finns.

FÖR MILJÖN
Vi är ett svanenmärkt hotell sedan många år och jobbar ständigt med att se över hur vi i alla detaljer kan bli bättre för miljön. Vi säljer inte vatten på flaska utan dricker vårt enastående vatten ur kranen. För att undvika onödig platskonsumtion har också vi plockat bort alla engångsartiklar på hotellrummen. Istället kan man vid behov köpa vissa produkter i receptionen.
Om man som gäst stannar längre än en natt kan man välja att avstå från städning och byte av handdukar. Då skänker vi 50 kr per rum till
VI-SKOGEN som planterar träd för bättre skördar i östra Afrika. De hjälper människor ur fattigdom och bidrar till ett bättre klimat. Även det lilla gör skillnad.

Kalender

Tisdag

27

Oktober

Ungdomsyoga

14:00 - 15:00

Välkomna på yoga för ungdomar med Sabina. På höstlovet finns möjlighet att ha kul med kompisarna och samtidigt få ett skönt yogapass tillsammans. Drop in från 12 år på tisdag och torsdag.

Onsdag

28

Oktober

Konstvisning

11:00 - 12:00

Upplev vår konst och historia på en guidad konstvisning genom huset. Spännande och rolig aktivitet under höstlovet som tar er med på en resa i tiden.

Onsdag

28

Oktober

Boot camp

14:00 - 16:00

Utmana dig själv på höstlovet och häng med på vårt Boot Camp. Rolig och pulshöjande utomhusträning med Emelie Fogelberg. Passar alla nivåer från 12 år och uppåt.

Torsdag

29

Oktober

Bakskola
för barn

15:00 - 16:00

Endast fåtal platser kvar på torsdag. Bageriet lär ut hur man bakar chokladbollar för alla barn från 6 år. En kladdigt god aktivitet under höstlovet. Välkomna att boka.

Fredag

30

Oktober

Pysselverkstad & spökbesök

16:00 - 18:00

På Alla helgons afton blir det pysselverkstad i caféet. Barnen får göra pumpor i marsipan och måla läskiga teckningar. För dom som vågar ingår en historievandring med spökbesök. Välkomna!

Söndag

8

November

Fars dag

12:00

Vi firar alla pappor med en härlig söndagslunch i vår mysiga restaurang. Njut av en skön förmiddag tillsammans och ge pappa lite extra kärlek.
Boka bord idag.

Fredag

27

November

Julmiddag

18.00

Välkomna på årets första Julmiddag som serveras i anrika Restaurang Skärtofta. Maten serveras vid bordet för en personlig och trygg upplevelse. Njut av julens smaker i stämningsfull miljö.

Lördag

26

December

Klassisk kalkonmiddag

18:00

Bryt av julhelgen med en klassisk kalkonmiddag i vår anrika restaurang Skärtofta. Låt oss servera en härlig middag med mustiga smaker och lämna hemmets julstök åt sidan.

Torsdag

31

December

Nyårsafton

19:00

Fira in det nya året med oss och slipp all planering och stress. Vi erbjuder ett komplett nyårspaket med övernattning och en välkomponerad nyårssupé för njutning på hög nivå.

Nyheter

Hybridmöten
träffas på distans

Läs mer

Dagkontor för hemmajobb

Läs mer

Höstlov
på Vår Gård

Läs mer

Fira vårt första nyår med oss

Läs mer