Logga Vår Gård
2020 Pandemin slår till
2020 Pandemin slår till

Ett år av förändring och överlevnad

Att ställa om under tuffa tider är något som många fick erfara 2020 när pandemin tog ett hårt grepp om hela världen. Inom mötesbranschen och besöksnäringen blev läget svårt och många aktörer fick kämpa för sin överlevnad. Vår Gård var inget undantag. Nu handlade det om att hitta nya lösningar och snabbt ställa om. En resa genom pandemin och framåt som skapat nya möjligheter i en oviss tid.

Att ställa om under tuffa tider är något som många fick erfara 2020 när pandemin tog ett hårt grepp om hela världen. Inom mötesbranschen och besöksnäringen blev läget svårt och många aktörer fick kämpa för sin överlevnad. Vår Gård var inget undantag. Nu handlade det om att hitta nya lösningar och snabbt ställa om. En resa genom pandemin och framåt som skapat nya möjligheter i en oviss tid.

Från historisk kursgård till lokalt vardagsrum och turistdestination

När pandemin slog till slutade telefonerna att ringa och Vår Gård stod inför en ny verklighet. Från att ha varit en historisk kursgård för nästan enbart konferenser och utbildningar fanns nu ett behov av att öppna upp för nya möjligheter. Ledningen hade haft en mer långsiktig plan på att bredda verksamheten mot privatmarknaden vilket nu behövde ske i princip över en natt.
Genom ett snabbt beslut och agerande öppnade Vår Gård upp sin restaurang och välkomnande lokalborna att beställa take away, äta lunch eller ta en fika under säkra förhållanden.

I en tid av distansarbete och digitala möten erbjöd Vår Gård även en plats för studenter och hemmajobbare att få en förändrad arbetsmiljö när de inte kunde vara på kontoret eller i skolan. De öppnade upp sina rum som temporära arbetsplatser, där lugnet från naturen skapade en frisk och produktiv atmosfär. Möjligheten till coworking blev mycket uppskattad och fortgår än idag.

Sommarsäsongen som vanligtvis tog en paus blev nu ett ypperligt tillfälle att ta emot hemestrande turister från hela landet. Det fanns ett stort behov att att upptäcka Sveriges pärlor när resor utomlands inte var möjligt. Vår Gård skapade ett utbud av utomhusaktiviteter för att tillgodose behoven hos dem som längtade efter en paus från vardagen. Kajakpaddling på den spegelblanka fjärden, träning under bar himmel på det nya utomhusgymmet, avkoppling med SUP-paddling och möjlighet att utforska omgivningarna på cykel blev snabbt populära alternativ.

Trots den påskyndade omställningen lyckades Vår Gård förvandlas från en traditionell kursgård till en mångsidig plats som svarade på samhällets nya behov under pandemin. Genom att öppna upp för lokalbefolkningen och erbjuda en mix av arbetsmöjligheter, matupplevelser och utomhusaktiviteter, visade Vår Gård att även i svåra tider kunde en gemenskap växa och stärkas.

Läs mer i vårt pressrum: Från historisk kursgård till spännande semesterdestination - på ett år.

Tid för renovering och anpassning

För att tillmötesgå nya behov och omställningar som marknaden krävde, genomgick Vår Gård en hel del renoveringar, tillbyggnationer och nya idéer. När huset stod tomt utan gäster sattes planer snabbt i verket och man byggde ett nytt Bageri och Vincafé vid entrén för att kunna välkomna lokala grannar och tillresta besökare på goda måltider och beställning av bröd och hämtmat. Den trevlig bistron med stilren inredning och terrass mot havet blev snabbt ett lokalt vardagsrum för Saltsjöbadens lokalbor.

En ny möteslokal som skulle erbjuda konferenser och event för större företag och grupper invigdes och blev ett perfekt tillhåll för coworking. Längst upp i huvudbyggnaden öppnade Vinden med hela 175 kvm yta och en charmig karaktär med snedtak och modern design. Då Vår Gård hade många tomma lokaler så erbjuds även privata dagkontor för en mer privat arbetsmiljö.

Hotellet fick också genom en ordentlig renovering och ombyggnation för att att ta emot privatgäster som längtade efter att komma ut i naturen. År 2021 konverterades flera enkelrum om till mysiga minidubbelrum samt större juniorsviter med plats för familjer eller vänner. Det skapades även en ny bastu & relaxavdelning med terrass och yogastudio mot brygga och strand. Vår Gård är nu öppet alla dagar i veckan med kapacitet att välkomna både företag och privatgäster att njuta av avkopplande vistelser i vacker skärgårdsmiljö.

Bild nedan: Det nya Vincaféet som intagit den gamla lobbybaren vid huvudentrén.