Logga Vår Gård

Ur vår konstsamling

Isaac Grünewald var en ledande gestalt inom den svenska moderniströrelsen. Han var gift med konstnären Sigrid Hjertén, och en av dem som lanserade expressionismen i Sverige. Dog i en flygolycka 1946.

Isaac Grünewald var en ledande gestalt inom den svenska moderniströrelsen. Han var gift med konstnären Sigrid Hjertén, och en av dem som lanserade expressionismen i Sverige. Dog i en flygolycka 1946.

”En målning att bli glad av”

I Vår Gårds konstsamling finns det ett antal lokala konstnärer representerade. En av dem är Isaac Grünewald, som flyttade till Saltsjöbaden 1937 med sin andra hustru Märta Grundell. I den så kallade Grünewaldvillan, ett stenkast från Vår Gård, kom han att bo fram till sin död.

Isaac Grünewald är kanske den mest inflytelserika svenska modernisten. Han studerade måleri hos självaste Matisse i Paris, och tillsammans med bland andra Nils von Dardel, Einar Jolin och dåvarande hustrun Sigrid Hjertén tog han expressionismen och dess färgglada, vildsinta formspråk till Sverige.
1922 var familjen Grünewald (som då fortfarande bestod av Isaac, Sigrid och sonen Iván) på semester i den vackra badorten Alassio, belägen i Ligurien i norra Italien. Under dagarna på stranden gjorde Isaac en mängd skisser, där både Sigrid och Iván fick agera modeller.

Tillbaka i Sverige fick skisserna ligga till grund för en rad målningar och grafiska blad med motiv från Alassios stränder – både Nationalmuseum och Moderna Museet har sådana i sina samlingar.

1934 tillkom sviten ”Badande i Alassio” om sammanlagt sju målningar som alla hänger på Vår Gård: sex av dem i den så kallade Isaacsalen och en av dem – den största – på väggen utanför. Färgskalan i dem är varm och lekfull. Ockrafärgad sand och citrongula detaljer i kläder och accessoarer kontrasteras med brusande turkosblå vågor som slår in mot stranden och den typ av blå skuggor som Medelhavssolen kastar.

I den största målningen syns Isaac själv längst till höger, iförd badmössa. Och pojken i mitten, vid badhytten (där en person i färd med att byta om kan skymtas) är Iván. Det är en sinnlig och livlig bild, där de många diagonalerna i kompositionen skapar rörelse, tillsammans med barnen, djuren och vågorna. Man kan nästan höra sorlet av badgästerna och havets brus, känna sanden mot fötterna, bli sugen på en glass. ”Badande i Alassio” är en målning att bli glad av.

Man kan nästan höra sorlet av badgästerna och havets brus.

THERESE BOMAN, Författare och konstskribent

Kalendarium

Nyheter