Historien

Omgärdad av höga tallar och lummiga ekbackar ligger Vår Gård med ansiktet vänt mot Baggensfjärden, mitt i hjärtat av den gamla badorten Saltsjöbaden. Historien tog sin början när de driftiga industrimagnaterna Ernest Thiel och Knut Wallenberg inspirerades av populära badorter runt om i världen. De drömde om att bygga en liknande anläggning i Sverige där man kunde njuta av ett flärdfullt liv med frisk havsluft ett stenkast ifrån staden. Det vackra området vid Baggensfjärden lämpade sig bra och köpekontraktet undertecknades 1889. I projektet ingick att bygga hotell, restaurang, badhus och ett antal exklusiva villor samt en järnväg. Jernvägsbolaget Saltsjön bildades för att finansiera projektet och år 1892 stod två av Saltsjöbadens första villor klara och bröderna Ernest och Arthur Thiel flyttade in.
Området kallade de för Vårgård.
Ernest Thiel Blev en av vårt lands största konstmecenater och byggde en omfattande konstsamling. För att kunna hysa denna samling lät han arkitekten Ferdinand Broberg rita Thielska Galleriet på Djurgården där han flyttade in senare. Från den Thielska epoken på Vår Gård har vi vårt första konstarv med bl a intressanta verk av J A G Acke och Oscar Björck.

Ett par årtionden senare (1924) köpte Kooperativa Förbundet Vår Gård av Arthur Thiel som då var ensam ägare. KF valde att göra Vår Gård till sin bas för folklig bildningsverksamhet. Harald Elldin utsågs som chef och startade KFs korrespondentinstitut. De två villorna behövde byggas om och den första kursen fick vänta till juni 1925.
Idag bedrivs Vår Gård som en kurs- och konferensanläggning sedan 1959 då den nya byggnaden stod klar. Detta året fyllde KF 60 år och många konstverk placerades här, bl a landets största samling av Axel Törneman. Konstsamlingen som vuxit fram under åren har en betydande del av Vår Gårds historia än idag och nya kursdeltagare kan njuta av guidade visningar under sin vistelse..


Livet på vår gård

Konsten

Vår Gård har en storslagen konstsamling som sträcker sig genom husets alla rum och korridorer. Möt verk av Axel Törneman, Olle Baerthling, Carl Milles, Lisa Larsson och många fler.

Läs mer

Maten

Matglädjen är stor i vårt kök. Här läggs fokus på kunskap, passion och noggrant utvalda råvaror för att skapa kulinariska rätter för alla smaker.

Läs mer

Baren

Slå er ner i en skön fåtölj och avnjut en drink efter middagen i vår stämningsfulla lobbybar. Här finns ett brett sortiment av närproducerade ölsorter och fina, utvalda viner.

Läs mer

Bageriet

Njut av nybakade bröd och bakverk som gräddas varje dag i vårt egna bageri.

Läs mer

Historien

Vår Gårds historia sträcker sig från sekelskiftes början som en del av Saltsjöbadens exklusiva badort till dagens konferensanläggning med en storslagen konstsamling.

Läs mer

Årstiderna på Vår Gård

Precis som löven skiftar färg på hösten skiftar årstiderna på Vår Gård. Här präglas livet och miljön utifrån den tid som råder. Alla lika vackra och välkomnande.

Läs mer

Thann Sanctuary Spa

Njut av en avkopplande massage eller ansiktsbehandling på Thann spa som ligger i vårt Beach House.

Läs mer