Vi drar gärna en parallell till historien om Saltsjöbaden som tog sin början i slutet av 1800-talet då Knut A Wallenberg fick en vision efter en resa till Europas riviera om att skapa en badort för stressade Stockholmare som behövde fly innerstadens brus. Det växte fram en restaurang, ett hotell och ett badhus som skulle bli det fulländade rekreationsmålet för den moderna människan. Idag bygger vi vidare på idén genom Saltsjöbadsandan 2.0 och skapar en Restination, en Festination samt en Testination.
INNOVATION OCH SAMHÖRIGHET
DESTINATION SALTSJÖBADEN
Vår vision på Vår Gård om att skapa hållbara upplevelser genom omtanke och engagemang har genererat i ett nytt initiativ som inkluderar hela Saltsjöbaden som ort och destination. Vi vill uppmuntra Saltsjöbadens invånare, företag, institutioner och föreningar att mötas genom gränsöverskridande samarbeten för en mer innovativ infrastruktur och känsla av samhörighet. Detta är grundidén med Destination Saltsjöbaden som vi hoppas skall resultera i ett mer kreativt och levande samhälle för gäster och boende.
Som följd av Corona-krisen är det nu mer aktuellt än någonsin att finna nya vägar för att överleva, och utvecklandet av Destination Saltsjöbaden har fått en oväntad språngbräda. För att möjliggöra samarbeten mellan lokala aktörer och invånare behövs en ny kultur och samarbetsvilja. Vi behöver finna innovation i vår gemensamma förmåga som leder till både lösningar av akuta problem och en framtid med fungerande infrastruktur, vi behöver hitta en Saltsjöbadsanda 2.0.
Tanken är att Vård Gårds rymliga och inspirerande miljöer blir en fysisk hub med tre stycken Co-spaces eller utvecklingsrum där Saltsjöbadens aktörer kan samskapa en innovativ infrastruktur för gränsöverskridande samarbeten. Dessa tre ”verkstäder” blir; en digifysisk studio med greens screens och annan smart teknik i kombination med nätbaserad teknik; en prototypverkstad med maskiner för bearbetning av olika material och ett flowroom med visuell och fysisk miljö för tankeprocesser. Här kan aktörerna aktivt delta i nyskapande och hållbara samarbeten inom både affärsverksamhet, föreningsliv och gemensamma samhällsfunktioner.
Utbildnings- och informationstillfällen om hur vi arbetar med Co-spaces kommer ledas av Thomas de Ming och Madelene Segertoft från RangeMaker. Här skall man kunna utveckla och testa nya koncept, värdeflöden, tjänstepaket och samhällsfunktioner som sträcker sig långt bortom krisen.
Destination Saltsjöbaden kommer etablera sig som en unik och attraktiv geografisk plats genom att:
– det blir extra lätt att utveckla och testa nya innovativa lösningar (Testination)
– vara som gjord för både genuin vila och återhämtning i sköna miljöer (Restination)
– både vardag och helg kan vara fylld av glad och lekfull social samvaro (Festination).
Med en lokal Saltsjöbadsanda 2.0 skapar vi fler arbetstillfällen, bättre tjänster och produkter, högre grad av resiliens bland företag, föreningar, och invånare samt lägre resursförbrukning på orten.
Varmt välkomna till Saltsjöbaden